Jälleen palkinto Heinolaan – nyt vuoden lähiruokateko

Vuoden lähiruokateko -palkinto on myönnetty Heinolan Heilalle. 5000 euron arvoinen palkinto luovutettiin Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa aiemmin tällä viikolla.

Heinolan Heilan toiminta koostuu lähiruokaan painottuvasta kahvila-ravintolasta, leipomosta ja myymälästä, josta saa ruokatuotteiden ohella myös lähialueen tilaviinejä ja pienpanimotuotteita. Heilan toimintaa ohjaa lähiruuan hyödyntäminen, ja sen lähiruokatorilla myydään ainoastaan kotimaassa valmistettuja ja pääraaka-aineiltaan kotimaisia, lähituottajien valmistamia tuotteita. Heila järjestää myös erilaisia lähiruokaa esiin nostavia tapahtumia.

Vuoden lähiruokateko 2024 -palkinnonsaajan valitsi Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. Kilpailun yhteydessä järjestettiin myös yleisöäänestys, jonka voitti Vemo’s lähituotepuoti Vehmaalta. Yleisöäänestyksen voittajalle luovutettiin 1000 euron arvoinen palkinto. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

– Heinolan Heila tekee lähiruuan ostamisen helpoksi, sillä sen vahvuuksia ovat monipuolinen, kuluttajaa ymmärtävä valikoima ja hyvä sijainti. Heila mahdollistaa toimeentulon merkittävälle määrälle pientuottajia ja -yrityksiä sekä monipuolisilla tuotteillaan ja palveluillaan nostaa koko lähiruokasektorin tunnettuutta, sanoo Vuoden lähiruokateko -raadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen.

Kilpailun raati kuvailee Heinolan Heilaa suomalaisten lähiruokamyymälöiden lippulaivaksi, jonka laajat valikoimat tarjoavat kävijöille herkullisia elämyksiä. Heila yhdistää laajassa mittakaavassa tuottajat, sillä se toimii merkittävänä myyntipaikkana yli 200:lle lähialueen pientuottajalle. Tyylikkään myymälän lisäksi Heilan verkkokauppa ja esteettisesti kauniit somekanavat tuovat lähiruokatorin tähän päivään. Heinolan Heila on myös osoittanut muuntautumiskyvykkyyttä kykenemällä vastaamaan ajan kysymyksiin, kuten digitalisaatioon.

– Lähiruoka-asiaa olemme edistäneet jo yli 15 vuoden ajan Heilassa. Vuoden lähiruokateon voittaminen antaa tähän lisävirtaa ja iloa yrittämiseen jatkoakin ajatellen. Toivottavasti voitto vie lähiruuan ilosanomaa reilusti eteenpäin ja tuo uusia ihmisiä hyvän ruuan pariin, toivoo Heinolan Heilan yrittäjä Titta Matsar.

Heinolan Heilan lähiruokatori jatkaa tulevaisuudessakin lähiruuan sanansaattajana ja pientuottajien puolestapuhujana. Heilan tavoitteena on päästä laajentamaan lähiruokatoimintaansa myös muille paikkakunnille.

– Olisi hienoa saada avatuksi uusia Heiloja, mutta myös nykyisen Heinolan Heilan jatkuva kehittäminen, uusien yhteistyökumppaneiden löytäminen ja haastavasta maailmantilanteesta selviäminen on tulevaisuuden tavoitteissamme. Yksittäisten kuluttajien arvovalinnat vaikuttavat lopulta siihen, mitä kaupasta ostetaan ja kuinka paljon lähi- ja luomuruokaa kulutetaan, toteaa Matsar.

Takaisin ajankohtaisiin