Elämyksiä Heinolassa: Dorrit

Tässä artikkelisarjassa esittelemme Heinolan matkailua edistäviä yrityksiä. Yrittäjä, haluatko mukaan artikkelisarjaan? Ota yhteyttä os. viestinta@heinola.fi

Vuonna 1993 yrittäjä Pertti Matikainen avasi oman kalakaupan ovet Heinolaan. Tänä vuonna yritys täyttää 32 vuotta. Tuoretta kalaa Dorritista ei saa, mutta lukuisia kalasta tehtyjä herkkuja voi ostaa kaupasta itselleen tai vaikka tuliaisiksi. Alkuvuosina Dorrit myi kalatuotteita lähinnä tukkumyyntinä ja noin 95 prosenttia tuotteista myytiin suoraan yrityksille ja muille tahoille. ”Nyt on oikeastaan toisin päin. 95 prosenttia myydään tästä omasta myymälästä”, Matikainen kertoo. Yritystaustaa Matikaiselta löytyy ravintola-alalta ja esimerkiksi satamassa sijaitseva ravintola Tyyrpuuri on alun perin Matikaisen perustama.

Dorrit on tunnettu hyvin uniikeista tuotteistaan, joita ei tehdä missään muualla. Tuotevalikoima on Dorritissa hyvin laaja. ”Joka viikko ei pystytä kaikkea edes tekemään”, Matikainen toteaa. Tuotetilauksia kuitenkin otetaan vastaan, jos se sopii viikon aikatauluihin. Eräs tämän hetken hittituotteista on lohi-aurajuustoterriini. Matikainen kuvailee sitä hieman Tobleronea isommaksi, mutta kolmionmuotoiseksi murekkeeksi, joka on täysin jauhoton. Terriini paistetaan ja pintasavustetaan kevyesti. Toinen suosittu tuote on valmis lohikeitto, jota myydään pakasteena litran purkeissa.

Matikaisella oli tuttavia töissä Presidentinlinnan keittiössä ja Dorrit alkoikin toimittaa kalatuotteita valtion tilaisuuksiin vuonna 1997. Kyseisen vuoden maaliskuussa Yhdysvaltojen presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin tapasivat Helsingin huippukokouksessa. Keskusteluita käytiin silloisesta maailmanpoliittisesta tilanteesta. Ruokapöydästä löytyi silloin Dorritin kalatuotteita, joita presidentit pääsivät maistelemaan neuvottelujen lomassa.

Erityisesti presidentti Ahtisaaren kaudella kalatuotteita tarjottiin vieraille ja vietiin lahjoina muiden maiden hallitsijoille esimerkiksi Intiaan ja Etelä-Afrikkaan. ”Ahtisaarihan oli näistä kaikista kovin reissaamaan ja näitä kalatuotteita vietiin aina mukana tuliaisiksi”, Matikainen muistelee. Linnaloheksi nimettyä kylmäsavustettua lohta on maisteltu monissa valtion tilaisuuksissa. Sitä on käytetty esimerkiksi karjalanpiirakoiden täytteenä Linnan juhlissa.

Lue lisää:

Dorrit-tuotteet Oy

Takaisin ajankohtaisiin